Tänkvärt inför kaninköp

Att ha en frigående kanin kräver lite förberedelser. 

  • Göm alla lösa sladdar
    Om kaninen gnager av en kabel kan det få förödande följder. Kaniner behöver någonting att gnaga på. Vad kommer du erbjuda? Kaniner brukar tycka om grenar. Läs på om vilka träd som är säkra för kaniner.
  • Var ska kaninen vara?
    Ska kaninen vara frigående i en del av bostaden, eller i hela? 
  • Hö, strö och vatten
    Kaninen måste hela tiden ha tillgång till hö. Vilket hö ni ska köpa får ni prova er fram till, kaninen visar om den gillar höet eller inte. Vatten i skål är att föredra framför vattenrör, då det främjar kaninens naturliga beteende. I kaninens bajs/kiss-låda behövs någon form av strö, såsom exempelvis sågspån eller hampaströ.
  • Fler djur i hemmet?
    Har ni husdjur sedan tidigare? Går de tillsammans med kaniner? Läs på om vilka djur som brukar gå bra ihop med kaniner. Se till att ha en hållbar plan B om det skulle visa sig att djuren inte trivs ihop.

En kompis i 10+ år

En välmående kanin lever i upp till 10 år eller längre. Hur ser din 10-årsplan ut? Passar en kanin in i planerna? Eller två? Kaniner är sociala djur och vill gärna ha en artkompis.

Något som är viktigt att fundera över är om du som vuxen vill ha kanin. Många barn vill gärna ha en egen kanin, och kan vara mycket intresserade och involverade till en början. Men hur blir det när tiden går? Ett barn ska aldrig hållas ensamt ansvarig för ett djur. Om du som vuxen inte är beredd att avsätta tid och engagemang för en kanin är det bättre att inte skaffa någon. 

Ekonomiskt åtagande

Hur mycket kostar det att ha en kanin? Utöver den eventuella kostnaden för själva kaninen tillkommer löpande kostnader för det kaninen behöver.

Utöver förbrukningsvaror såsom exempelvis hö, strö och pellets behöver du även ha en budget för försäkring, vaccinationer, kastrering (rekommenderas för alla kaniner som inte ingår i avel!) samt en buffert ifall ett akutbesök till veterinären behövs. 

Räkna även med att du behöver köpa klosax, borste/kam, aktivitetsleksaker, nödmat att ha i skåpet om kaninen visar symtom på magstopp, blodstopp om du råkar klippa för mycket på klon, filtar, låda för toalettbesök...